Még nem tudnak fizetni a magánnyugdíjpénztárak

Horn Andrea | 2015.05.08 | mwetropol.hu

Hiányos a szabályozás, ezért nem tudnak nyugdíjat kifizetni.

Továbbra sem tudnak járadékot fizetni a magánnyugdíjpénztárak a nyugdíjkorhatárt elért tagjaiknak. A kasszák kétféle úton is szolgáltathatnának, ám egyelőre egyikre sincs módjuk. Egyrészt egy kormányrendeletre várnak, amely előírná, milyen feltételekkel folyósíthatnák maguk a járadékot. Biztosítóktól vásárolt életjáradék formájában is teljesíthetnének, ám nincs még olyan biztosítótársaság, amely megfelelő terméket kínálna. Az érintett ügyfelek tehát jelenleg nem tudnak hozzáférni a befizetéseikhez; vagy megvárják, míg rendeződik a helyzet, vagy visszalépnek a társadalombiztosítási rendszerbe.

Inkább visszalépnek

A Szövetség Nyugdíjpénztár tagjai között jelenleg mintegy tízen vannak, akiknek 2011 januárjáig kellett nyilatkozni a kasszáknál maradóknak.(Illusztrációk: Kálló Péter)

Kapcsolódó anyagok

Döntést kell hozniuk: ők úgy határoztak, hogy visszatérnek az állami rendszerbe. Ezzel a lépéssel ugyanis jogosulttá váltak az öregségi nyugdíj száz százalékára, és a kasszától az úgynevezett visszalépő tagi kifizetésre, azaz az egyénileg befizetett tagdíj, az esetleges tagdíj-kiegészítés és a reálhozam összegére. – Az érintett tagok egyenlege nem magas, ezért jóval többet veszítenének, ha csupán 75 százalékos nyugdíjat kapnának a tb-től, mint amekkora az az összeg, amelyre tőlünk jogosultak – mondta a Metropolnak Csurgainé Kuti Ágota, a kassza ügyvezető igazgatója.

A másik megkérdezett kassza, a Budapest Magánnyugdíjpénztár tagjai közül az év végéig várhatóan hatvanan válnak nyugdíjszolgáltatásra jogosulttá, nekik is dönteniük kell.

A szervezet közölte: jelenleg havonta 15-20 fő lép vissza az állami rendszerbe, függetlenül attól, hogy elérte-e a nyugdíjkorhatárt.

Jelentős akadály

Amellett, hogy nincs még készen a szolgáltatást szabályozó kormányrendelet – pedig azt, hogy erre szükség van, a magánnyugdíjpénztárakról szóló törvény is leírja –, a pénztárak egy másik akadály miatt sem tudnak maguk járulékot fizetni.

Az előírások szerint 100 millió forintos saját tevékenységi tartalékot kell képezniük akkor, ha nem helyezik ki vagyonkezelési és járadékszolgáltatási tevékenységüket. Ez a szabály annak ellenére nem változott, hogy 2010 októbere óta a pénztárakhoz nem érkeznek járulékbefizetések, így azok csak a tagdíjbefizetések 2,5 százalékát, illetve a tagságtól adományként kapott összeget fordíthatják a működésük biztosítására.

Nem éri meg

Maradna tehát az a megoldás, hogy a pénztárak biztosítótársaságoktól vásárolják meg a járadékot. A honlapján közzétett információk szerint ezt tervezi a legnagyobb tagsággal rendelkező Horizont Magánnyugdíjpénztár, és erről beszélt Kutiné Csurgai Ágota is. – Önállóan biztosan nem nyújtunk majd nyugdíjszolgáltatást, biztosítókat tervezünk bevonni. Dolgozunk már ezen, de még nem látszik, mikorra lesz megoldás. A pénztáraknál maradtak köre eleve kicsi, az e problémában érintettek pedig jelenleg legföljebb hatvanan lehetnek. Márpedig nem biztos, hogy megéri a cégeknek egy teljesen új járadékfajtát kidolgozni ennyi ügyfélnek – magyarázta a Szövetség ügyvezetője.

A Budapest Magánnyugdíjpénztár nem nyilatkozott egyértelműen a kérdésben. Azt írták, mindent megtesznek a járadékszolgáltatás feltételeinek mihamarabbi megteremtéséért, ám számos nyitott kérdés van még, amelyben az MNB Felügyelet állásfoglalása, jogértelmezése szükséges. Ennek érdekében állásfoglalás-kérést nyújtott be a megfelelő szervekhez.

A minisztérium válasza

Megkérdeztük a nemzetgazdasági tárcát, mikorra készülhet el a pénztárak által hiányolt rendelet. Megkeresésünkre a minisztérium sajtó- és kommunikációs titkársága azt írta: „a hatályos, magánnyugdíjról és magánnyugdíj-pénztárakról szóló 1997. évi LXXXII. törvény rendelkezései alapján a járadékszolgáltatásra vonatkozó jogszabályi háttér rendezett, a pénztártagok választhatnak, hogy pénztári járadékot vagy biztosítóintézettől vásárolt életjáradékot kérnek a pénztáruktól. A szabályok lehetővé teszik a pénztáraknak, hogy az említett módokon járadékot nyújtsanak tagjaik részére, a megfelelő jogszabályi feltételek teljesítése esetén. Figyelemmel a 2015. január 1-jétől hatályos járadékszolgáltatási szabályokra, külön szabályozás kormányrendeleti szinten nem indokolt.”

Megvan a 70%

A januárban életbe lépett változások értelmében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) idén októberben megvizsgálja majd, hogy az azt megelőző hat hónapban mekkora volt a tagdíjat fizető tagok aránya az egyes pénztárakban.

Ha egymást követő két hónapban az átlag 70%-alá esik, a jegybank megindítja a pénztár végelszámolását, a tagok vagyona pedig a tb-rendszerbe kerül.

Friss állásfoglalása szerint az MNB elfogadhatónak tartja, hogy a tagok egyetlen banki átutalással fizetik meg az éves tagdíjat, de az utalás közleményében mindenképpen jelezni kell, hogy a befizetett összeget a tag 12 hónap egységes tagdíjaként kéri figyelembe venni. A pénztárnak ennek megfelelően kell ezután elkönyvelnie a tagdíjat.

A fizető tagok száma áprilisban mind a négy megmaradt pénztárnál meghaladta a 70 százalékot.

2019-06-11T11:54:28+00:00 2015. május 8.|